6/8/16

Βιωματικά εργαστήρια οικιακής οικονομίας - Πρόγραμμα «Μαθαίνω να Ζω» - Για μικρούς, εφήβους και ενήλικες

Υπογράφει ο Σωτήρης Πατσιούρας 
35 λεπτά από τη Θεσσαλονίκη, λίγο πριν το Κιλκίς, το Ψυχαγωγικό Αγρόκτημα Ιππασίας και Περιπέτειας «Ράντσο Κιλκίς» αποτελεί καθημερινά προορισμό για εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές εκδρομές καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Ένας φυσικός χώρος 20 στρεμμάτων, κατάλληλα οργανωμένος και ασφαλής, που περιλαμβάνει παιδική χαρά, μεγάλους χώρους πράσινου, εστιατόριο με επαγγελματία μάγειρα και την ομάδα του, οι οποίοι προσφέρουν γαστρονομικές απολαύσεις στους επισκέπτες, σας περιμένουν να απολαύσετε εμπειρίες.


Η άριστη υποδομή και το καταρτισμένο επιστημονικό προσωπικό μας έχει δημιουργήσει βιωματικά εργαστήρια τα οποία μπορούν να πραγματοποιηθούν και σε συνεργασία και με φορείς και δομές της τοπικής κοινωνίας, είτε αυτές είναι μαθητικές κοινότητες τυπικής εκπαίδευσης, είτε μη τυπικής εκπαίδευσης.

Τα Βιωματικά εργαστήρια αφορούν:
Σχολεία

Γυμναστήρια

Τοπικούς Συλλόγους

Οργανωμένες ομάδες Τουριστών

Φροντιστήρια

Φοιτητές ειδικοτήτων σχετικά με την εκπαίδευση και τη φύση

Ειδικότερα, τα βιωματικά εργαστήρια περιλαμβάνουν:
· Ντεκουπάζ

· Κεραμική

· Διακόσμηση

· Χειροτεχνία

· Μαγειρική

· Ζαχαροπλαστική

· Μελισσοκομία

· Κηπουρική

Όλες οι ομάδες μπορούν να δημιουργήσουν και να απολαύσουν μέσα από τις ικανότητές τους. Συγκεκριμένα:Δημιουργία Φυτολογίου
Συνεργαζόμενοι σε ομάδες μπορείτε να δημιουργήσετε το φυτολόγιο της τάξης σας μέσα από το περιβαλλοντικό μας πάρκο. Μεγάλη ποικιλία δέντρων και φυτών (λουλούδια, θάμνοι, λαχανικά, βιολογικός λειμώνας) καλλιεργούνται και βρίσκονται στο χώρο μας. Ακόμη, μπορείτε να μάθετε για τους μύθους που υπάρχουν για κάποια φυτά και να τα δείτε από κοντά. Επιπρόσθετα, υπάρχει δυνατότητα να ενημερωθείτε για τις βιοκαλλιέργειες και να συμμετέχετε σε δραστηριότητες που σχετίζονται με όλα τα παραπάνω.

Επίδειξη παραδοσιακού οργώματος
Παρακολούθηση και συμμετοχή στην διαδικασία του οργώματος, της σποράς (με το δισάκι) και του σβαρνίσματος με το άλογο, όπως γινόταν παλιά. Ενημέρωση για τον τρόπο που περιποιούνταν τα ζώα τους για να αντέξουν στη δουλειά και συμμετοχή σ’ αυτό. Επίδειξη μηχανών που χρησιμοποιούνται σήμερα για τη συγκεκριμένη εργασία.

Άρμεγμα κατσίκας
Το πολύτιμο γάλα της κατσίκας θα αρμεχθεί και θα δοθεί στο μάγειρα ώστε να παρασκευάσει νοστιμιές που θα γευτεί η ομάδα.

Κυνήγι θησαυρού
Μέσα στο φυσικό τοπίο του Ράντσου τα παιδιά θα αναζητήσουν θαμμένα εργαλεία και θα συζητήσουμε για την εξέλιξη τους στο πέρασμα του χρόνου. Το κυνήγι του θησαυρού είναι μια ευχάριστη δραστηριότητα η οποία μπορεί να συμπληρώνει οποιαδήποτε από τις υπόλοιπες δραστηριότητες με το ανάλογο περιεχόμενο.

Λιομάζωμα
Η ομάδα μπορεί να μαζέψει ελιές από τον μικρό ελαιώνα μας με τον παραδοσιακό τρόπο. Έπειτα, μπορεί να ενημερωθεί για τον τρόπο αποθήκευσής τους και για τα παράγωγα αυτών (ελαιόλαδο). Ακόμη, δίνεται η δυνατότητα να δημιουργήσουμε όλοι μαζί λιχουδιές με ελιές (ελιοκούλουρα, ελαιοπιτάκια, ελαιόψωμα).

Λαογραφική έκθεση
Κατά καιρούς οργανώνεται λαογραφική έκθεση στο χώρο του Ράντσου με πολλά παλιά εργαλεία… Αργαλειός, υφαντά, πινακωτή, πανέρια, στάμνες, γκιούμια, αλέτρι παλιό (ηνί μονό), σαμάρι και άλλα. 

Δημιουργία άλμπουμ φύσης
Οι ομάδες θα αποτυπώσουν τις δικιές του φωτογραφίες και θα τις συλλέξουν κάνοντας μία έκθεση φωτογραφίας ή δημιουργώντας το δικό τους άλμπουμ με θέμα το άλογο, τα ζώα και τη φύση.

Αμαξοπερίπατος
Περίπατος με την άμαξα με τελικό προορισμό μία δράση στο χώρο του Ράντσου μπορεί να πραγματοποιηθεί, ενώ ταυτόχρονα θα αποτελεί ένα τρόπο γνωριμίας και εκμάθησης της άμαξας, του εξοπλισμό αυτής και του εξοπλισμό του αλόγου.

Παλιά επαγγέλματα
Υπάρχει η δυνατότητα να γνωρίσετε ένα από τα Αρχαιότερα επαγγέλματα, αυτό του Πεταλωτή. Να έρθετε σε επαφή με τα εργαλεία που χρησιμοποιεί και να μάθετε σε τι χρησιμεύει το καθένα.

Φροντίδα των ζώων
Οι ομάδες εκπαιδεύονται στην φροντίδα και περιποίηση των αλόγων, ενώ ταυτόχρονα κατανοούν την έννοια της αγάπης για τα ζώα. Τους δίνεται η δυνατότητα να έρθουν σε επαφή και με τα υπόλοιπα ζώα του αγροκτήματος (πόνι, γαϊδουράκια, κατσίκες, κότες, προβατάκια) και να τα ταΐσουν με την καθοδήγηση ειδικά καταρτισμένου προσωπικού.

Αλμπουμ ζωγραφικής «Το άλογο μου»
Μέσα από την εργασία σε ομάδες οι μαθητές μπορούν να ζωγραφίσουν όλοι μαζί το σπιτάκι του μικρού τους αλόγου τοποθετώντας εκείνα τα χρώματα και σχεδιάζοντας εκείνες τις εικόνες που επιθυμούν οι ίδιοι μέσα από ελεύθερους συνειρμούς.

Μαγειρική με λαχανικά
Η ομάδα μαθαίνει πώς να επιλέγει λαχανικά, να τα αποθηκεύει, να τα προετοιμάζει και να συνθέτει την πιο νόστιμη και θρεπτική σαλάτα. Ο Διατροφολόγος μας σε συνεργασία με το chef του Ράντσου θα οργανώσουν για εσάς οποιαδήποτε άλλη θεματολογία σας ενδιαφέρει.

Το μέλι
Ενημερωθείτε για το πώς δημιουργείται το μέλι, ποιοι εργάζονται για αυτό, με τι τρέφονται οι μέλισσες, πώς μπορούν να παραχθούν τα διάφορα υγιεινά προϊόντα από τις μέλισσες, τα οφέλη που έχουν στον οργανισμό μας και πολλά άλλα… Την περίοδο της άνοιξης μάλιστα, μπορείτε να δείτε ζωντανά και μια διαφανή κυψέλη ανακαλύπτοντας όλες τις διαδικασίες που ακολουθούν οι μέλισσες.

Ζαχαροπλαστική με μέλι
Το μέλι γίνεται παιχνίδι. Τα παιδιά δημιουργούν λιχουδιές με μέλι και τις απολαμβάνουν μαζί με τοπικούς ξηρούς καρπούς.

Διατροφή και υγεία
Η παραγωγή ενός γεύματος μπορεί επίσης να αποτελέσει μία βιωματική δράση με τον εξειδικευμένο μάγειρα του εστιατορίου του Ράντσου. Το γεύμα που θα παραχθεί θα είναι δημιούργημα των ίδιων των παιδιών και θα γίνει τόσο με την καθοδήγηση του μάγειρα όσο και με ειδική διατροφολόγο η οποία θα αναφερθεί σε θέματα διατροφής και στοματικής υγιεινής καθώς και σχέσης διατροφής και άσκησης στην πρόληψη της παιδικής παχυσαρκίας.


Το πεδίο της διατροφής μπορεί να αναλυθεί και να οργανωθεί ως ένα άλλο εργαστήριο μέσα από βιωματικές μεθόδους τόσο σε άτομα με αναπηρία όσο και σε μαθητές τυπικής ανάπτυξης. Γενικότερα τα παιδιά σε αλληλεπίδραση με συγκεκριμένο αριθμό κάθε φορά, μπορούν να καταγράφουν συνταγές, να τις εκτελούν, να τις φωτογραφίζουν και μετά να δημιουργήσουν το δικό τους βιβλίο συνταγών το οποίο θα το παρουσιάζουν στο σχολείο τους, στο χώρο του Ράντσου ή σε μία εκδήλωση στην κοινότητα.

Αθλοπαιδιές
Στα πλαίσια της φυσικής αγωγής είναι δυνατόν να υπάρξουν αθλοπαιδίες σε διάφορα αγωνίσματα με μαθητικές κοινότητες σχολείων της επιλογής σας είτε τυπικής είτε μη τυπικής εκπαίδευσης στο χώρο του Ράντσου, κατόπιν συνεννοήσεως της Διεύθυνσης με αντίστοιχα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Απώτεροι στόχοι είναι η φυσική ενσωμάτωση των μαθητών ανεξαρτήτου ηλικίας, πολιτισμικού υπόβαθρου ή ιδιαιτερότητας και η κοινωνική ενσωμάτωση με την ανάπτυξη προσωπικών σχέσεων και αλληλεπιδράσεων που αναπτύσσονται.

Επιστημονικές ημερίδες
Τέλος, υπάρχει η δυνατότητα πραγματοποίησης ημερίδων στο χώρο του Ράντσου από επιστημονικό προσωπικό με το οποίο συνεργάζεται άμεσα η διεύθυνση με απώτερο στόχο την ενημέρωση γύρω από κοινωνικά θέματα, θέματα διατροφής και υγείας, εκπαιδευτικής ιππασίας και θεραπευτικής ιππασίας κ.α.

Κόστος/άτομο: κατόπιν συνεννόησης με τη Διοίκηση του Αγροκτήματος Ράντσο Κιλκίς.